kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kostka czy beton
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jak zrobić
30 sierpnia, 2020

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych z napojów alkoholowych. Kojarzy się z miło spędzonymi momentami, wyśmienitym smakiem oraz stosunkowo przystępną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć tysiące różnych jego rodzai, przez co często trudno jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Aby więc znaleźć najlepszą opcję warto wiedzieć coś o piwie, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niższej jakości oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, rzetelniej wykonywanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są pasjonaci sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność wykonania jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone samodzielnie, w warunkach domowych, co łączy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Klienci są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za małe szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości piwa, lub zacząć prywatny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to fakt, jednak warto mieć na uwadze, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja trunku samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak samo jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednego typu, ponieważ cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych surowców. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa słabej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Strona używa cookies
Ok