biuro rachunkowe toruń prowadzenie ksiąg handlowych pełna księgowość
Księgowość – zawód, zakres obowiązków i perspektywy
17 kwietnia, 2017
pozycjonowanie stron toruń pozycjonowanie pozycjonowanie firmowych stron
Pozycjonowanie stron internetowych – pierwsze kroki
21 kwietnia, 2017

Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Zakręcarki dla branży spożywczej

W przemyśle żywieniowym niezwykle istotne jest hermetyczne zamykanie towarów. Przede wszystkim – towar krótko mówiąc nie spływa z butelki, przykładowo w czasie transportu. Po drugie – dużo dłużej chroni walory smakowe, a to dla Konsumentów jest właściwie priorytetowe, kiedy „penetrują” szafki z zatrzęsieniem produktów (niekiedy kilkunastu odmiennych marek). I po trzecie – mamy możliwość go dokładnie dzielić w taki sposób, ażeby krótko mówiąc nie było go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Generalnie rzecz biorąc zakręcarki, ponieważ takim wyrażeniem nazywa się urządzenia zamykające, przykładowo weki oraz butelki, muszą spełnić bardzo wiele rozlicznych wskazań, ażeby były przyjęte na potrzeby masowego generowania produktów. W ostatnich czasach jeszcze bardziej zaakcentowano pakowanie wyrobów szczególnie delikatnych, przykładowo maślanek oraz wykreowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest dokładne zamykanie opakowań z kilkudniowymi nektarami, produktami nabiałowymi i wodą źródlaną.

Jeżeli chodzi o maszyny zamykające produkty w rozmaitych pojemnikach, to można wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę rotacyjną, z kilkoma głowicami w jednej linii, z samodzielną głowicą bądź wieżę zamykającą. Takiego wariantu zamykarki działają idealnie nie tylko w sektorze spożywczym, ale także sektorze chemii kosmetycznej, monopolowym oraz farmaceutycznym.

Zakręcarkę słoików – w tym przypadku głowica zakręcarki jest ściśle dopasowana do charakterystycznych pokrywek słojów. Najpierw maszyna odsysa nadmiar powietrza, natomiast zaraz potem zakręca je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do metalowych konserw – zdają egzamin przy skręcaniu krągłych puszek, jakie zostały wytworzone, przykładowo z aluminium.

Kiedy pragniemy dostosować dobrą głowicę, wtedy trzeba mieć na uwadze przede wszystkim materiał, z jakiego wytworzone jest opakowanie. Dzięki temu wyrób będzie w optymalnej dawce umieszczony w plastikowej butelce lub metalowej puszce. Zakręcarki automatyczne posiadają niezwykle mocną konstrukcję, jaka daje pracownikom bezpieczeństwo. Sporadycznie ulegają uszkodzeniom, jeśli są odpowiednio stosowane i czyszczone. Zamykarki to maszyny, których konstrukcja wciąż podlega modyfikacjom, bowiem na każdym kroku powstają bardziej wymyślne opakowania o rozmiarach innych aniżeli uprzednie.

Selekcja zakręcarek z uwagi na wariant

Ogólnie zakręcarki mamy możliwość poklasyfikować na posiadające jedną głowicę, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zamykarki linearne oraz urządzenia przystosowane do opakowań o malutkich oraz średnich objętościach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą można natomiast podzielić na automatyczne (same pobierają nakrywkę) i w połowie zmechanizowane (pokrywkę powinniśmy wziąć manualnie). Zakręcarki wielogłowicowe, np. obracające się wokół własnej osi, zawierają od 3 do 24 głowic i są w stanie pracować na liniach o znacznej produktywności, z pojemnikami niezwykle delikatnymi i w takiej sytuacji, gdy w opakowaniu produkt jest na wysokim poziomie. Ostatni rodzaj jest dedykowany właściwie dla sektora farmaceutycznego i chemicznego (na potrzeby zakręcania bardzo często nadzwyczaj niewielkich dawek produktu). W przypadku zakręcarek frontowych zamykanie jest możliwe nierównomiernie – kilka bądź kilkanaście głowic razem zakręca pojemniki z produktem. Kapslownice perfekcyjnie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody źródlanej w butelkach PET oraz spirytusu. Zdecydowanie zakrętarki są niezwykle ważnym komponentem na linii fabrycznej, mimo że zwyczajnie wymagają w praktyce jakiegokolwiek dozoru. Dzięki maszynom znakomitej jakości zdecydowanie powiększa się ekonomiczność produkcji. Zamykarki możemy założyć „od zera” (biorąc w rachubę, m. in. produkt na potrzeby którego ma być dobrana oraz ilość zakręcanych pojemników w przeciągu jednej godziny).

Dodatkowe maszyny wykorzystywane w przebiegu masowego wytwarzania towarów

Do kolejnych urządzeń, przy użyciu których powstają kompletne linie przemysłowe, trzeba zaklasyfikować: etykieciarki, urządzenia do nalewania produktu, dozownice i napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, paletyzatory, depaletyzatory, orientatory oraz kartoniarki. Wszystkie wyliczone maszyny mamy możliwość zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, przykładowo w aplikatory banderoli. Przykładowy tok seryjnej produkcji prezentuje się mniej więcej tak: poddane wcześniej sterylizacji opakowania wpadają na linię wytwórczą, są przeliczane oraz rozmieszczane. Maszyny do rozlewania produktu wypełniają położone opakowania przetworem, a zamykarki pokrywają szyjki stosownymi zakrywkami. W następnej kolejności przygotowane produkty trafiają, np. do paletyzatorów. W każdej specjalności tok masowego wytwarzania towarów będzie prezentował się troszkę inaczej, gdyż jest on uzależniony od typu artykułu. Zatem na potrzeby balsamów są poświęcone inne warianty maszyn, natomiast do uzyskiwania wina i następnych napojów alkoholowych – inne.

Jeśli zaintrygował Cię ów materiał, kliknij w odnośnik obok – Zakręcarka butelek – a być może odnajdziesz to, czego dziś poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok