Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy za grosze
11 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny?
16 września, 2016

Kawa przez wielu jest uważana za napój bogów. Ten odkryty w Etiopii napój jest drugim po wodzie najbardziej lubianym napojem na Świecie. Uwielbiają go w sumie wszyscy – pędzący do pracy Amerykanie i relaksujący się w trakcie siesty mieszkańcy Madrytu. Najciekawsze w kawie jest to, że każde ziarenko smakuje inaczej. A to z tego względu że krzewy kawowca rosną w różnych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Spotykana w kawie kofeina ułatwia koncentrację i wspiera procesy metaboliczne naszego ciała. Nie dziwi zatem fakt, że wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez pobudzającego aromatu kawy.

Kawa w bardzo ekspresowym tempie stała się naszym ulubionym napojem. Jedni piją ją z mlekiem i cukrem. Drudzy spożywają jedynie mocną, czarną kawę, określaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Niewielkich rozmiarów ziarno, tak dużo smaków. Poznajcie historię kawy, metody jej zaparzania i jej znaczenie dla naszego organizmu.

Kawa i jej krótka historia.

Bez cienia wątpliwości miejscem narodzin kawy jest Etiopia. To zapewne tam, wedle opowieści, pewien pasterz spostrzegł, że osiołki spożywające czerwone owoce mogą przejść wiele kilometrów bez zatrzymania. Tymi owocami okazała się kawa. Plemiona zamieszkałe Półwysep Somalijski zaczęły mieszać tłoczone owoce z tłuszczem, by zjadać je później w czasie walki. To były zaledwie początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku wymyślono metodę wypalania nasion kawy. Pierwszą kawiarnię otwarto w Stambule w roku 1554. Kawa miała sowich zwolenników jak i nieprzyjaciół. Wielu religijnych fanatyków widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpropagował w XVI wieku europejski podróżnik Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następnych lat kawa niespiesznie wkraczała na salony starego kontynentu. Tylko w Wiedniu w XIX wieku funkcjonowało przeszło 1200 kafeterii. Dzisiaj wypija się prawie 4000 mld filiżanek rocznie.

Palone ziarno czyli podstawa dobrej kawy

Specjaliści sądzą, że do przygotowania pysznej kawy konieczne są 2 składniki – świeże i równo palone ziarna, a także sprawdzeni dostawcy. Proces rozpoczyna się od palenia ziaren kawy. Palenie klasyczne rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna podgrzewane są do temperatury mierzącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie prażenia ziarna kawy wyzwalają przeszło 800 elementów zapachowych . W zależności od temperatury i czasu wypalania powstaje unikalny smak i aromat kawy. Potem ziarna są błyskawicznie studzone by na długo utrzymać swój wyjątkowy aromat.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się lekko czekoladową barwą. Nie dajcie się nabrać na gwarancje firm, że ich ciemne, praktycznie smoliste ziarna są najsmaczniejsze. Są one najzwyczajniej w świecie niepoprawnie wypalone, co rozpoznasz od razu po ich ostrym smaku. Przeważnie na opakowaniach z kawą nadrukowane są loga organizacji walczących o przyrodę. Bierzemy więc tą droższą kawę, mając nadzieję, że zmienimy tym samym na los lasów podzwrotnikowych. Jest to wyłącznie skuteczny środek marketingowy, który w ogóle nie wpływa na jakość kawy, tylko z opłatą składki członkowskiej. Z tego powodu wiele kaw rosnących na najlepszych plantacjach nie nie ma na opakowaniach żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy odczuwa się po prostu w jej aromacie, a nie w stylistyce opakowania.

Metody parzenia kawy.

Parzenie kawy to swego rodzaju obrzęd. Wpierw wyszukujemy właściwą kawę ziarnistą. Smak i moc aromatu zależą w zasadzie od pochodzenia plantacji i długości wyparzania ziaren. Później powinniśmy znaleźć wysokiej jakości urządzenia, w zależności od tego którą metodę zaparzania wykorzystamy. W metodzie French Press stosujemy specjalistyczny zaparzacz, który separuje napój od fusów. Aeropress to technika łącząca zalety French Pressu i walory techniki tradycyjnej. Kawę łatwo wyciska się przy użyciu profesjonalnego urządzenia. Jedną z najpopularniejszych cenionych metod alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to wytworzony z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z otwartym dnem. Wypełnia się nim filtr, wsypuje się kawę i zalewa powoli gorącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim zapachem pomału spływa do dzbanka, poprzez co można ją od razu wypić.

Nie wahaj się wypróbować wszystkich metod i wybierz taką, która Ci najbardziej pasuje Z kawą warto jest poeksperymentować, ponieważ zawsze może nas ona zadziwić swoim zapachem i smakiem. Jednak gdzie kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą ma najlepsze produkty? Jednym z najlepiej ocenianych sklepów online proponujących świeżo wypalaną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw zbieranych na najlepszych plantacjach świata. Kawa palona jest na zamówienie i dowożona w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje wybornie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, palonych przez wyspecjalizowanych specjalistów. To idealna kawa pyszne i pożywne śniadanie, jak i na miłe po południe w gronie najbliższych. Gdy raz spróbujesz dobrej kawy ziarnistej, żadna inna nie będzie Ci tak dobrze smakować. Wejdź na stronę internetową sklepu i zamów świeżo wypalaną kawę: sklep z kawą.

Strona używa cookies
Ok