Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Agencja reklamowa, a rozwój Twojej firmy
16 lutego, 2017
Strony www Toruń - Projektowanie stron Toruń - Tworzenie stron www - Strony CMS - Responsywne strony www
Atrakcyjne strony www
17 lutego, 2017

Czy istnieje danie, które z całkowitą pewnością uwielbiają wszyscy? Tak i jest to pizza. Przysmak kuchni włoskiej, znany na całym świecie. Prostota w przeróżnych odmianach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W ogóle kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie nauczyli się łączyć nie drogie i sprawdzone produkty, które razem smakują jak niebo w ustach. Słoneczna Italia oferuje nam nie tylko pizzę, ale również spaghetti, risotto, czy tiramisu. Po prostu smaczne i błyskawiczne w ugotowaniu dania, które łączą całą rodzinę przy jednym stole. Taki też jest motyw gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają gotować. Uwielbiają przebywać z rodziną, dyskutując i bawiąc się w towarzystwie pysznego jedzenia, które bazuje na miejscowych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te składniki można dostać tam w każdym sklepie i za niewielkie pieniądze. Warzywa i zioła rosnące w palącym słońcu południa smakują obłędnie. Zrozumiałe jest że znalazły się w zwykłym menu każdego Włocha. A skąd tak naprawdę wzięła się się kuchnia włoska i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o pochodzeniu pizzy i o znanych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.

Kuchnia włoska, czyli jaka?

Należy zacząć od tego, że kuchnia włoska jest nierozerwalnie związana z tradycją poszczególnego obszaru. Włosi mocno szanują swoją tradycję, nie uznają jakichkolwiek ustępstw i w trakcie przygotowywania ukochanych dań stosują się do przepisów dostarczanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki obyczajowości, umiejętności łączenia dostępnych składników i używaniu wysokiej jakości (przeważnie naturalnych) produktów kuchnia ta zdobyła znaczną popularność i globalne uszanowanie. W kuchni włoskiej nie używa się substytutów – wszystko przygotowywane jest ręcznie, według ściśle ustalonej formuły. Gotowanie „z uczuciem” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje wyśmienicie. Co więcej dobrze jest wymienić jako walor kuchni włoskiej? Ewidentnie jej prostotę. Kuchnia ta jest wyjątkowo tania, a wszystko przez to, że większość klasycznych dań wywodzi się z ubogich regionów. W przeszłości ubodzy mieszkańcy Włoch używali towarów, które łatwo mogli dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to można było kupić za niewielkie pieniądze, lub uzyskiwane było osobiście. Jednakże oprócz samego przygotowywania, najistotniejsze jest (co kultywuje się degustowanie potraw w sporym towarzystwie bliskich. Włosi słusznie powtarzają, że jedzenie ma zbliżać ludzi. Nie ważny jest cena dania, ale sama chwila, którą spędza się z bliskimi, przy jego spożywaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.

Skąd pochodzi prawdziwa pizza?

Czego w pizzy można nie lubić? Kruchego spodu. Dojrzewających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy aromatycznej bazylii? To charakterystyczne elementy standardowej pizzy. Danie to przeszło wiele modyfikacji. W każdym regionie smakuje inaczej. A jak to się wszystko zainicjowało? Posiłki porównywalne do pizzy znane były już w starożytnym Rzymie i co dziwne egzystowały jako środek płatności. płatności. Pizza prawdziwą sławę zyskała dopiero w XVIII wieku, kiedy to zaczęły powstawać lokale tytułowane pizzeriami. Zainteresowały one monarchę Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by spróbować podawanych tam dań. Kilkadziesiąt lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito przygotował dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej 3 pizze. Jedna z nich była nowalijką, bowiem kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Władczyni zakochała się w jej smaku i od tamtego momentu pizza ta została nazwana „margerita” od imienia królowej. Kolejno pizza przybyła do Ameryki, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich imigrantów docierających do Ameryki po II wojnie światowej. W ten sposób pizza została ulubioną potrawą wszystkich obywateli – od Chińczyków po Kanadyjczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od położenia geograficznego. Pokazuje to ogromną popularność kuchni włoskiej. Pizza nie jest jednak ostatnią słynną potrawą tej strony globu. Włochy podarowały też nam takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia Włoch przeważnie opiera się na naturalnych produktach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu zazwyczaj stosowana jest oliwa, a na północy masło. Nie zapominajmy też, że obok standardowych posiłków, Włosi są w stanie nam zaproponować niezwykłe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, mascarpone, szlachetne oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej strony globu?

Chciałbyś spróbować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która podaje włoskie dania wedle tajemnej formuły. Przygotuj się na szczególne wrażenia smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń

Strona używa cookies
Ok